EUROPEAN VALUES WITH MANGA (ERASMUS + KA229 ) PROJEMİZ SONA ERDİ.
European Values with Manga Projesi 2019 yılında başlamış 2022 de sona ermiştir. Ortaklarımız Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'dır.
Projemiz; öğrencilerin AB değerlerinin önemini anlamalarını sağlamayı, AB değerlerine ilişkin bakış açılarını ortak ülkeler arasında karşılaştırmayı, manga ve anime aracılığıyla farkındalık yaratmayı, öğrencilere kendilerini ulusötesi ortamlarda sanatsal bir şekilde açıkça ifade etme fırsatı vermeyi, eleştirel düşünme ve medya okuryazarlığını geliştirmeyi, kültürlerarası, dijital ve dilsel yeterlilikleri geliştirmeyi, dijital teknolojilere erişimdeki farklılıkları azaltmayı ve yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi, akran öğrenimini teşvik etmeyi amaçlayan bir projedir.
Bu amaçlara ulaşmak için ortak ülkelerden öğretmenlerin web2 araçları, etwinning kullanımı ve animasyon yapımı konulu personel eğitimi düzenlendi. Eğitime katılan öğretmenler projede yer alan öğrencilerini yetiştirdiler. Öğrenciler ayrıca AB değerleri hakkında bilgilendirildi ve üzerinde çalıştıkları AB değerlerine bir anket aracılığıyla karar verdiler. Özgürlük, eşitlik, adalet, ırkçılık ve ayrımcılık belirlenen değerlerdi. Her etkinlikte karma gruplardan bu değerlerden biri konu olarak seçilmiş ve her gruptan o değerle ilgili bir anime oluşturmaları istenmiştir. Bu animeler, sosyal medya ve web siteleri aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırılmıştır.
Değerlerle ilgili eğitimler ve bilgilendirme oturumlarının ardından, MART 2020'de Yunanistan'daki ilk kısa dönemli öğrenci değişimi öncesinde etwinning üzerinde eşitlikle ilgili senaryolar yazıldı ve paylaşıldı. Maalesef olağanüstü bir şey oldu - COVID19 patlak verdi ve bu hareketlilik bilinmeyen bir ileri tarihe ertelenmek zorunda kaldı. Bu kapanma döneminde motivasyonu artırmak için öğretmen ve öğrenciler için çok sayıda webinar düzenlendi; sanal bir müze aracılığıyla Erasmus Panoları sergilendi; öğrencilerin kapanma dönemi ve proje sürecine ilişkin duygu ve düşüncelerinin yer aldığı bir video öğrenciler tarafından çekildi; manga karakterlerinin yılbaşı dileklerini içeren ebook oluşturuldu.
2021 Ekim'inde Covid19'un etkileri azalmaya başlayınca Yunanistan'da ilk kısa dönemli öğrenci değişimi gerçekleştirildi. EŞİTLİK üzerinde çalışılacak konuydu. Bu hareketlilik sırasında senaryoların nasıl yazılacağı, hikaye panoları ve karakterlerin nasıl oluşturulacağı konusunda seminerler düzenlendi. Önceden yazılan senaryolar incelenmiş, manga karakterleri ve arka planı oluşturulmuş, animasyonlar yapılmış ve son olarak karma gruplar halinde öğrencilerin oluşturdukları anime seslendirilmiştir.
Diğer hareketliliklerdeki hazırlık süreci (senaryo yazma) ve etkinlikler (buzkırıcılar, karışık öğrenci grupları tarafından senaryoların analizi, karakterlerin ve ortamların oluşturulması, anime yapma ve seslendirme) diğer tüm hareketlilikler için aynıydı. Değişiklikler seminerler, bilgilendirme veya tartışma oturumları ile ilgiliydi.
ÖZGÜRLÜK teması EAL liderliğinde çalışıldı. Konuyla ilgili tartışma oturumu, animasyonun temel ilkeleri atölyesi gerçekleştirildi ve Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümü ziyaret edildi.
Ardından Portekiz, IRKÇILIK konusunda bir hareketliliğe ev sahipliği yaptı. Bu hareketlilik sırasında diğer etkinlikler öncesinde ve sırasında yapılan etkinliklerin yanı sıra Irkçılık üzerine bir tartışma oturumu, manga atölyesi ve basit film animasyon atölyesi yer aldı.
Son kısa dönemli öğrenci değişimi ADALET konusunu işlemek amacıyla Romanya'daydı. Karma öğrenci grupları, konuyla ilgili bir tartışma oturumuna ve Crita atölyesine katıldı.
Hareketliliklerin yanı sıra; projenin web sitesi, youtube, eTwinning, Instagram ve Erasmus+Boards ve yerel basın aracılığıyla sunulması, Avrupa değerleri ve manga/anime konusunda farkındalığın artırılması, değerler hakkında bilgilendirme oturumları, manga sergileri, Dünya Değerler Günü'nü kutlama, proje süresince çizilen tüm mangaların kitapçıklarının basılması, yerel okullarda anime gösterimi, manga e-kitaplarının yapılması ve ulusal bir portal aracılığıyla Türkiye'deki diğer okullarla paylaşılması, değerler eğitimine malzeme sağlamak için e-kitapların EBA'ya yüklenmesi, il çapında sunum ve sergi düzenlenmesi gibi bir çok yürütme faaliyeti gerçekleştirilmiştir.
Bu projenin uygulama ve yaygınlaştırma faaliyetlerinden sonra, öğrencilerin Avrupa değerlerinin farkında oldukları, ulusötesi çevrelerde kendilerini sanatsal bir şekilde ifade edebildikleri, eleştirel düşünme ve medya okuryazarlığına sahip oldukları, kültürlerarası, dijital ve dilsel yeterlilikler geliştirdikleri, aktif eTwinner oldukları, yaparak ve yaşayarak akran öğrenmeyi deneyimledikleri, grup çalışması ve sosyal becerilere sahip oldukları düşünülmektedir.
Öte yandan, ortak okullar Avrupa Vatandaşlığı açısından öğrencilerine kazandıracakları değerleri öğretmek için yeni stratejiler geliştirme şansı bulmuş, eklenen yeni değerlerle ders/kulüp planları iyileştirilmeye başlanmıştır. Avrupa Değerleri yaygınlaştırıldıktan sonra ülkeler genelinde, yerel, bölgesel, ulusal Birlik düzeyinde sosyal uyum ve olumlu ve kapsayıcı bir ortak aidiyet duygusunun güçlendirilmesi beklenmektedir.
Projemize ait sonuçlarımızı aşağıdaki adreslerden takip edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/europeanvalueswithmanga/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D
http://info.tm.edu.ro:8088/~evwm/
Adres:
SÜMER MAHALLESİ YÖRÜKOĞLU SOKAK NO 21/A ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR
Telefon
0 222 335 38 15