Bilgisayar / İnternet Bağımlılığı
Bilgisayar ve internet hayatımıza büyük kolaylıklar getirmiştir. Fakat hayatımıza kattığı kolaylıklar yanında zorluklar da eklemektedir. Bazı öğrencilerimiz bilgisayar kullanımı ile ilgili olarak kötü alışkanlıklar geliştirebiliyorlar ve bu durum hayatlarında önemli problemlere sebep oluyor. Bu tür davranış şekilleri ve olumsuz sonuçları "bağlanma bozuklukları" adı verilen davranışlara çok benzediği için bilgisayar/internet bağımlılığı terimi kullanılmaktadır.
Aşağıda bu durumda yaşanabilecek zorluklardan bahsedilmektedir. Çocuğunuzun;
Bunun dışında bilgisayar/internet bağımlılığı ile ilgili fiziksel belirtiler şunlardır;
Neler Yapabilirim?
SORUNLA KARŞILAŞIRSANIZ ÇOCUĞUNUZA NASIL DAVRANMALISINIZ ?
*Rahatsız edici bir durum varsa genelde sorun var demektir. *Size gelebileceklerini ve sorunu çözmek için elinizden geleni yapacağınızı bilmelerini sağlayın. *Çocuklarınızı, rahatsız edici durumları gizlememeleri veya sorun yokmuş gibi davranmamaları ve anlatmaları konusunda teşvik edin. *Onları cezalandırmayacağınızı veya oyun izinlerini kaldırmayacağınızı anlamalarını sağlayın. * Birisi kişisel bilgi istiyorsa veya rahatsız edici materyaller gönderiyorsa iletişimlerini kesmelerini sağlayın.
Uygunsuz içeriğe ya da suç unsuru içeren intihara yönlendirme, müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı ya da uyuşturucu kullanmasını teşvik eden internet yayınlarına yönelik ihbarlarınızı Telekominikasyon İletişim Başkanlığı ihbar@ihbarweb.org.tr adresine gönderin, 0312 582 82 82 nolu telefona bildirin ya da http://www.ihbarweb.org.tr/ adresindeki ilgili alanlarda form doldurun. *Acilen bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvurun.
Fiziksel tehditler, taciz, kötü niyetle yüzyüze görüşme veya suistimalleri acilen 155'e bildirin. *Uygun olmayan içerikler veya davranışları internet servis sağlayıcısına, cep telefonu şirketine veya web hizmetine bildirin. *Kimlik çalınması ya da dolandırılma söz konusuysa ihbar.bilisim@iem.gov.tr adresine mail atın, ya da Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü'ne başvurun.
Anne Baba nelere dikkat etmeli?
• Çocuğunuz uygun bir yaşa gelinceye kadar evdeki bilgisayarı ortak kullanılan bir odaya yerleştirin. Bu sayede çocuğunuz bilgisayarı kullanırken neler yaptığını rahatça kontrol edebilirsiniz.
• İnternet ve sosyal ağları kullanması için belirli zaman aralıkları koyun. Haftada birkaç defa, Her gün 1 saat gibi zaman aralıkları belirleyerek çocuğunuzun interneti sizden habersiz kullanmasının önüne geçin.
• Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, programlar ve güvenlik yazılımlarının güncellenmiş olduğundan emin olun. Bu sayede zararlı yazılım bulaşması ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.
• Çocuğunuzun ziyaret edebileceği web siteleri ile ilgili onunla uzlaşın. Çocuğunuzun ziyaret ettiği web sitelerini yaşına uygun olup olmadığına göre ayrıştırın. Ziyaret etmemesi gereken sitelere girmemesi için onu ikna edin. Zararlı içerikleri engellemek için internet sitelerini filtreleyen bir yazılım kullanın.
• Çocuğunuz bilgisayar başından kalktıktan sonra internet tarayıcısının geçmiş kısmından ziyaret ettiği web sitelerine bakın. Bu sayede yaşına uygun olmayan bir içeriğe maruz kalıp kalmadığını inceleyin.
• Çocuğunuzun bilgisayar ya da mobil cihazlarda oynadığı oyunları öğrenin. Gerekirse onunla birlikte bu oyunları oynayın. İçeriklerinin uygun olup olmadığına bakın. Ayrıca çevrimiçi oyunlarda çocuğunuzun diğer oyuncular tarafından nasıl bir muameleye maruz kaldığını gözlemleyin.
• Eğer çocuğunuzu internet üzerinden attığı mesajlar ve e-postalarla rahatsız eden birisi varsa bu kişiyi engelleyerek çocuğunuzu rahatsız etmesini önleyin. Eğer engellemek mümkün değilse yasal yollara başvurun.
• Çocuklara mobil cihazlarını nasıl güvenli bir şekilde kullanacaklarını öğretin. Trend Micro verilerine göre 12 ile 17 yaşları arasındaki çocukların yüzde 75´inin cep telefonu var. Mobil uygulamaların kullanıcı izinlerini kontrol ederek ve mobil veri güvenliği yazılımı kullanarak veri sızıntısı olmasına engel olun. Bunun yanında örneğin Temple Run, Candy Crush gibi popüler mobil oyun ve uygulamaların taklitlerine karşı dikkatli olun.
Adres:
SÜMER MAHALLESİ YÖRÜKOĞLU SOKAK NO 21/A ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR
Telefon
0 222 335 38 15